top of page

WHAT

Een verschil maken als persoon of als bedrijf. Met voldoening terugkijken op wat je hebt neergezet. Daarvoor moet je met de juiste dingen bezig zijn en zorgen dat het (weer) lekker loopt.

Ik help graag met inspiratie, ordenen, kiezen en in beweging komen.

GRO_9386_edited.jpg

PUZZELTJES

Wat ik goed kan is puzzeltjes oplossen. Je hebt een hoop stukjes en hoe passen die in elkaar.

Heb je vragen als:

We hebben echt een goed plan maar er komt zo weinig van. Of,

We lopen steeds weer tegen dezelfde barrières aan. Of, We groeien hard, maar hebben te weinig geld.

Ik houd van The Lean Start Up van Eric Reis, van de Scaling Up methode van Verne Harnish. En dat het begint met de WhyEn ik denk dat ieder bedrijf zijn eigen systemische dynamieken heeft, die een eigen aanpak vragen. Ik ga vanuit verschillende invalshoeken op zoek naar de aanpassingen die voor een groot verschil zorgen.

meer weten

GRO_9056.jpg

EXECUTIVE COACHING

"Het laatste wat een vis ontdekt is het water waarin hij zwemt."

Chinees gezegde

Heb je vragen als:

Ik ben van nature meer de ondernemer, maar mijn bedrijf heeft nu een manager nodig. Hoe pak ik dat aan?

Ik wil graag mijn impact vergroten.

Ik werk hard, maar ik haal er minder voldoening uit.

De relatie met een belangrijke stakeholder loopt slecht en het lukt me niet die te verbeteren.

Ik wil graag je perspectief een beetje oprekken, je inspireren en een spiegel voor je zijn.

meer weten

GRO_9253_edited.jpg

STRATEGIE & GROEIEN

Veel bedrijven starten om impact te maken. Het anders te doen. Het systeem te helpen kantelen. Ik vind dat zo inspirerend om van dichtbij mee te maken.

Maar soms is wat jouw bedrijf onderscheidt niet echt duidelijk, of gaat het zo hard dat je een volgende stap wilt maken, of heb je te weinig tractie met je huidige product of dienst.

En hoe ga je dit plan dan uitvoeren.

Allemaal redenen om tijd te besteden aan de strategie en die door te vertalen in building blocks.

meer weten

GRO_9386.jpg

Puzzeltjes

Een bedrijf bouwen is echt een uitdaging! Eén van de weinige zekerheden is dat het anders gaat dan gedacht.

Als je midden in de day-to-day operatie zit is het echt lastig om uit te zoomen. En met een frisse blik naar het complexe geheel te kijken. Voor zo’n frisse blik kun je mij inhuren. Ik ga de opdracht bekijken vanuit strategisch, financieel en systemisch perspectief en met mijn ervaring als scale up ondernemer en coach. Dus van meerdere kanten en vanuit meerdere niveaus. Op die manier kun je verschillende onderdelen met elkaar te verbinden, dat geeft inzicht. Waarop je verder kunt bouwen.

 

Mijn kracht is dat ik snel door hebt wat er speelt. Complexe zaken eenvoudig kan vertellen. Niet snel van mijn stuk raak, of iets gek vind. Goed kan zien waar mensen goed in zijn. En verschillende strategieën kan bedenken, maar wel de lange lijn vasthoudt.

 

Praktisch gezien kan dat betekenen dat er een duidelijkere planning & control cyclus moet komen. De strategische richting aangepast of het plan ook echt uitgevoerd moet worden. Je gaat leren hoe je verantwoordelijkheid geeft of ownership (laat) nemen. Er extra financiering nodig is. Of dat je als manager een stapje terug moet leren doen, zodat iemand anders het oppakt. Zodat de groei erin blijft en er focus en energie op de juiste zaken is.

Ik kan mijn frisse blik geven op een specifieke vraag of opdracht, of op een meer regelmatige basis meekijken of sturen.

GRO_9056.jpg

Executive Coaching

"Het laatste wat een vis ontdekt is het water waarin hij zwemt."

Chinese wijsheid

Ik leg het uit als:  Je ziet niet wat zo normaal en logisch is voor jou. En dat geldt ook voor je (belemmerende) patronen en overtuigingen.

Voor mij was het echt een eye opener dat het vrij snel duidelijk was voor mijn medestudenten bij Phoenix wat mijn patronen waren. Terwijl ik het zelf eigenlijk nog niet echt zag.

Als je je wilt ontwikkelen in je leiderschapsrol werkt het zoveel sneller en fijner als je daarin wordt begeleid.

En als directielid of ondernemer heb je soms behoefte aan een sparring partner, die naar je luistert, helpt met ordenen en waar je nieuwe gedrag kunt uitproberen en evalueren.

Bij een coachingstraject gaan we gericht aan de slag met jouw vraag. We maken je droom en belemmeringen concreet en gaan op zoek naar hoe je in beweging kan komen.

Ik help je perspectief een beetje oprekken. Jezelf beter te leren kennen. Moedig je aan. Inspireer je om iets anders te proberen. Luister naar je. En ben een spiegel.

Een coachingstraject duurt afhankelijk van de vraag ongeveer 5 tot 10 keer. We zien elkaar regelmatig om de 2 tot 4 weken.

De bouwstenen van de driejarige opleiding bij Phoenix zijn NLP (Neuro Linguistisch Programmeren, Transactionele analyse en Systemisch werken.

Ik hoor graag van je voor een vrijblijvende kennismaking.

GRO_9253.jpg

Strategie & Building Blocks

Strategie

De strategie geeft het streven of het doel van het bedrijf aan. Het bestaat uit concrete en duidelijke keuzes, dit wel en dat niet. Het geeft richting. Strategie speelt in op de omgeving en de nabije toekomst. En bouwt voort op je onderscheidend vermogen.

Een strategieontwikkelingstraject wordt op maat gemaakt. Het proces doorloopt de volgende fases. Samen bepalen we de scope. Daarna volgt een externe en interne analyse. Dan ga je kijken wat er wordt gevraagd, wat zijn kritieke succesfactoren en hoe past dat bij de (unieke) kenmerken van het bedrijf. Hier komt je onderscheidend vermogen of het te ontwikkelen onderscheidend vermogen boven drijven. En aan de hand daarvan ga je keuzes maken. En kom je uit bij wat je doelen en uitgangspunten zijn voor de te maken plannen en eventuele aanpassingen in het bedrijf.

Dit kun je samenvatten in een strategie canvas, of in een OGSM.

Wat mij betreft maak je een strategie samen. Maar of dat is met z’n tweeën, op de hei, met het MT, een kernteam, iedereen in het bedrijf en aangevuld met extern marktonderzoek, inspiratiebezoeken, strategische marketeers en futurists, dat bepalen we in overleg.

 

​Building Blocks

Je hebt samen een strategie gemaakt en een stip op de horizon gezet. Maar hoe ga je daar nu komen. Of je was lekker op weg, gelooft nog wel in de richting, maar het gaat echt heel anders dan gedacht.

 

Je hebt vragen als: We hebben een fantastisch plan, maar hoe gaan we dat realiseren? Of wat is nou eigenlijk de goede volgorde? En wat als het anders loopt? Does this really move the needle? Wat is nou een logische manier om dit te financieren? En hoe snel kunnen we nou echt groeien?

 

Met de building blocks maak je de vertaalslag van de strategie naar de concrete bouwstenen met de bijbehorende (timing van) omzet, kosten, resources en investeringen. Je vertaalt het eerst naar een plan met cijfers op hoofdlijnen voor de komende jaren. En een gedetailleerd (maand) budget voor tenminste de komende 12 maanden, dat aansluit op de boekhouding. De cijfers bestaan in ieder geval uit een cash flow en profit & loss account. En de financials zijn onderbouwd met duidelijk omschreven aannames, die zo goed mogelijk zijn geverifieerd. Of die je in de volgende stap gaat verifiëren. Je kunt hier ook naar het businessmodel van peers kijken, en naar je eigen historische gegevens.

Verder breng je de risico’s in beeld en bedenk je of en hoe je die gaat/wilt mitigeren. En je ontwikkelt eventueel meerdere scenario’s.

 

Met zo’n model kun je je eigen case beter beoordelen. Wat zijn de belangrijkste drivers? En hoe kun je die beïnvloeden? Is het plan groot genoeg? Gaan de kosten niet meer voor de baten uit? Is het ontwikkeltraject qua tijdsduur en kosten in verhouding tot de potentiële extra inkomsten? Hoelang duurt het voordat een nieuwe klant omzet gaat generenen?

Als je je comfortabel voelt met het model, kun je de financieringsbehoefte afleiden en kun je doelen, building blocks en KPI’s vaststellen.

En wat belangrijk is dat je cijfers aansluiten bij hoe je de cijfers vastlegt, zodat je steeds bij kunt houden hoe het gaat ten opzichte van het plan.

Een strategietraject en een doorvertaling in building blocks worden op maat gemaakt. In overleg kan de organisatie of uitvoering door mij, derden, of het bedrijf worden gedaan. Daarnaast kan ik na implementatie blijven meekijken op regelmatige basis.

Address

Torenlaan 30

1217RW, Hilversum

Phone

+31 (0)6 464 35 443

Email

Connect

  • LinkedIn
bottom of page